...jest pusty
SEKRETY PIERŚCIENIA ATLANTÓW
Szybki podgląd
18,76 zł
HECA NIE Z TEJ ZIEMI
Szybki podgląd
18,48 zł
MÓJ OCEAN NIESPOKOJNY
Szybki podgląd
20,90 zł
LUBIEWO WYD. V
Szybki podgląd
27,62 zł
HOTELARSTWO USŁUGI EKSPLOATACJA ZARZĄDZANIE
Szybki podgląd
42,76 zł
CÓRKA REMBRANDTA
Szybki podgląd
9,43 zł
ILUSTROWANY SŁOWNIK POLSKO-ANGIELSKI TW
Szybki podgląd
11,42 zł
CIASTA DOMOWE NAJLEPSZE PRZEPISY TW
Szybki podgląd
38,00 zł
OCZKO W GŁOWIE TATUSIA TW
Szybki podgląd
56,19 zł
KORESPONDENCJA MIŁOSNA Z ANTOINETTE DE WATTEVILLE 1928-1937
Szybki podgląd
34,29 zł
MAKIJAŻ BEZ TAJEMNIC
Szybki podgląd
66,57 zł
DIANA MOJA HISTORIA
Szybki podgląd
28,38 zł
PAN OD SEKSU TW
Szybki podgląd
30,00 zł
BIEC ALBO UMRZEĆ
Szybki podgląd
38,00 zł
KUCHNIA HAUTE COUTURE
Szybki podgląd
38,00 zł
Strona głównaeBookiKuchniaGęsina na św. Marcina

Gęsina na św. Marcina

Kod: 978-83-931746-0-7
Produkt niedostępny
Waga:0.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Zapytaj o produkt

W czasie trwania akcji „Gęsina na św. Marcina” zobowiązaliśmy każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszłego roku były serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumą zebraliśmy je w tej książce i z radością udostępniamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Dla większości z Państwa będzie to spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić. Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można gąskę z gąskami (te drugie to grzyby), confit z gęsich żołądków, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych.

Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań. Gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków. Kujawsko-Pomorskie posiada na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką. I jak podkreśla marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, Piotr Całbecki – jest stolicą polskiej hodowli gęsi. Niestety, nasza tradycja spożywania gęsiego mięsa w dniu świętego Marcina stopniowo zanika. Wierzymy jednak, że ogólnopolska akcja promocyjna województwa szybko to zmieni. A spożywanie gęsiny w  dniu Narodowego Święta Niepodległości powróci na dobre do polskiej tradycji.

Niektórym z Państwa przypadną do gustu wątróbki gęsie delikatnie podsmażone na oliwie, po wcześniejszej, krótkiej marynacie. Pyszna jest też gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabłek – w samej skórce jest więcej jabłkowego aromatu niż w samych jabłkach, które ja zapiekam w karmelu oddzielnie i serwuję z gęsiną. W przypadku pieczonej gęsi warto jednak pamiętać, że przy odgrzewaniu, będzie stawać się coraz twardsza, więc najlepiej zjadać ją całą prosto po wyjęciu z gęsiarki czy brytfanny. Świetnie smakuje też gęsina duszona w kapuście kiszonej. Ale o tym wszystkim dużo lepiej i ciekawiej opowiadają przepisy naszych Szefów Kuchni. W sumie jest ich 48, a każdy inny i wyjątkowy.

Wszystkich zainteresowanych książką w tradycyjnej- drukowanej formie - prosimy o kontakt na adres: magda.czaplicka@slowfood.pl.

Format pdf
Wydanie DL-ebwm
Wydawca Slow Food
Rok wydania 2010

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję

Właściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.

 
Zobacz także: