...jest pusty
Strona głównaKsiążki drukowanePoradnikiKuchniaNALEWKI STAROPOLSKIE TRADYCJA NA WSPÓŁCZESNYM STOLE TW
Warto sięgnąć do skarbczyka pomysłów naszych przodków.
Onegdaj bywało, że każdą niemiłą przypadłość zdrowotną można było uśmierzyć trunkiem odpowiedniego rodzaju i jakości. Nalewki, likwory, likiery, krupniki, rosolisy, miody pitne wydają się być miksturami pełnymi tajemniczych składników. Tymczasem są to często łatwe do wykonania, znakomite trunki. Wymagają jedynie wcześniejszego zgromadzenia surowców i odrobiny cierpliwości. Dawne wyroby mogą być dla nas zbyt esencjonalne (ratafia, nalewka śliwkowa, miodówka, zapalanka), można zatem dodać mniej przypraw. Wiele nalewek ziołowych (bernardynka, kminkówka, żubrówka) jest wartych szczególnego polecenia, gdyż medycyna potwierdziła skuteczność ich działania.
Trzeba pamiętać, cytując dawnych lekarzy, że lek od trucizny różni wyłącznie dawka. Zatem, zachowując umiar, delektujmy się wyrafinowanymi smakami słodkich i wytrawnych nalewek.
ISBN
978-83-7799-234-0
Autor
PIOTR ADAMCZYK
Wydawca
Świat Książki
Okładka
twarda
Ilość stron
128
Wymiary
17.5 x 24.5 cm
Rok wydania
2012
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także: