...jest pusty
W bestsellerowej książce Kill Grill Anthony Bourdain ujawnił, co dzieje się za wahadłowymi drzwiami, które oddzielają gości restauracji od kucharzy, i dzięki temu stał się idolem młodych adeptów sztuki kulinarnej. Tym razem, dojrzalszy o dziesięć lat, autor wystawia złośliwe laurki najbardziej znanym postaciom biznesu restauracyjnego i sięga jeszcze głębiej, zdradzając nie tylko tajemnice innych kucharzy celebrytów, ale i swoje. Naturalna elokwencja, humor i szczerość do bólu spawiają, że książkę O, kuchnia! czyta się jednym tchem i nie można się od niej oderwać ani na moment. Pisarz zaczyna od opisu tajnego zgromadzenia najważniejszych kucharzy świata, przyznaje się do zjedzenia (ze smakiem i bez wyrzutów sumienia) zagrożonego wyginięciem ortolana, następnie ze zdziwieniem odkrywa, że „bogaci jedzą inaczej niż my”, co nie znaczy, że lepiej. W kolejnych rozdziałach Bourdain udziela rad młodym ludziom pragnącym zostać „sławnymi szefami kuchni”, odkrywa blaski i cienie ojcostwa, gdy wraz z żoną odwodzi córkę od posiłku w McDonaldzie, i przekonuje, że każdy powinien umieć coś ugotować. Nadto z żalem wyznaje, że najlepsze lata spędził, zarabiając na życie w podrzędnych barach zamiast u wielkich restauratorów. Nie boi się przyznać, że nigdy nie zostałby przyjęty do pracy w najlepszych restauracjach, bo zwyczajnie brak mu umiejętności...
I bardzo dobrze! W końcu gdyby gotował lepiej, niż pisze, czytalibyśmy teraz jego menu, a tymczasem możemy rozkoszować się jego kolejną, jeszcze bardziej zjadliwą książką.
ISBN
978-83-7747-663-5
Autor
ANTHONY BOURDAIN
Wydawca
WAB
Okładka
broszurowa
Ilość stron
400
Wymiary
13,5 x 20 cm
Rok wydania
2012
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także: