...jest pusty
Od Black Velvet do White Russian, od Manhatann do Mai Tai - odkryj sekrety przyrządzania klasycznych drinków w wersji słynnego barmana Bena Reeda.
Czym właściwie jest koktajl? Wykwintna sztuka mieszania trunków zawiera się w poszukiwaniu i opracowaniu idealnej równowagi między szeregiem zupełnie odmiennych składników. Z wyjątkiem drinków bezalkoholowych, obdarzonych nazwą mocktail (czyli parodia koktajlu, co ma podkreślić ich relację z koktajlami prawdziwymi), podstawę koktajlu stanowi najczęściej mocny alkohol - whisky, gin, wódka, rum, tequila, koniak - zawierający najczęściej co najmniej czterdzieści procent alkoholu. Następnie łączy się je z dodatkami smakowymi, jak wermut lub bitters, które czynią napój słodszym, bardziej cierpkim, pikantnym, aromatycznym lub przydają mu innych właściwości, zależnie od zamiaru, upodobań oraz czasu podania drinka. Składniki te są następnie wstrząsane lub mieszane z lodem za pomocą shakera, szklanicy barmańskiej lub blendera, zależnie od drinka.
ISBN
978-83-7770-986-3
Autor
BEN REED
Wydawca
Firma Księgarska Jacek Olesiejuk
Okładka
twarda
Ilość stron
62
Wymiary
14.5 x 15 cm
Rok wydania
2013
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także: