...jest pusty
							Strona głównaKsiążki drukowaneAkademickaFachowaSMAK ZMIANY NOWE FORMY ORGANIZACJI ROLNICTWA I KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W UNII EUROPEJSKIEJ TW						
					Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…) 
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
					
						ISBN
					
					
						978-83-7383-707-2
					
					
						Autor
					
					
						WOJCIECH GOSZCZYŃSKI
					
					
						Wydawca
					
					
						Scholar
					
					
						Okładka
					
					
						Twarda
					
					
						Ilość stron
					
					
						284
					
					
						Wymiary
					
					
						21.8 x 15.0 cm
					
					
						Rok wydania
					
					
						2014
					
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także:

















