...jest pusty
Fascynująca podróż po królestwie kawy
Kawa, kawa, kawa...
Co ona takiego w sobie ma?
Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat?
Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Produkcja kawy na skalę przemysłową zdemokratyzowała wprawdzie jej spożycie, ale i sproblematyzowała przy okazji jej jakość.
Nie wystarczy kawę znać z widzenia... warto poznać jej rodowód - historię ziarenka od korzenia młodego kawowca aż po aromatyczną filiżankę.
Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec.
Królowa Saby delektowała się kawą dobrą z natury.
Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku rozmaitościach kawowych...
Jak dokonać dobrego wyboru?
Jakie kryteria przyjąć?
Jak przeprowadzić prosty test jakości?
Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa?
Jak odkryć na nowo kawowy Raj Utracony?
A zatem, tajemnicza kawo, zapraszamy pod lupę. Już czas...
I Ty możesz poczuć się jak prawdziwy kiper kawy!
Drogi Czytelniku, i Ty możesz stać się kawowym detektywem! Spróbuj samodzielnie w domu przetestować kawę ekologiczną i przemysłową. Kupując w sklepie po jednym opakowaniu każdej z nich, zwróć uwagę na to, by były one tego samego gatunku (najlepiej 100% arabica). Następnie przygotuj dwie równe filiżanki i nasyp do jednej z nich 7 gramów zmielonej kawy ekologicznej, a do drugiej tyle samo kawy przemysłowej. Zaparz obie wodą z czajnika o temperaturze około 95°C i pozostaw je na kilka godzin (nawet na całą noc). Teraz nadchodzi chwila prawdy. Spróbuj każdej z kaw (tylko nie krzyw się, że już zimna). W ten sposób można lepiej wysmakować zmiany, które zaszły w napoju po wystygnięciu i utlenieniu.
Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny Tajemnice kawy wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.
Kordian Tarasiewicz
Sara Magdalena Woźny (ur. w 1983 r. w Wągrowcu) - absolwentka filologii germańskiej UAM w Poznaniu.
Od 2003 r. zaabsorbowana światem kawy, odbywała liczne podróże na plantacje ekologiczne w Peru, a w latach 2006-2008 zdobywała doświadczenie w palarni kawy ekologicznej w Rostocku.
W 2008 r. wydała w języku niemieckim książkę Die Geheimnisse der Kaffeekultur. Von der Wiederentdeckung des Gourmetgenusses o powrocie do tradycji i stawianiu na jakość kawy, o ratowaniu kultury spożycia kawy wbrew dzisiejszym fast foodowym trendom.
Interesuje się zależnościami między sposobem odżywiania a zdrowiem, a także podróżami oraz muzyką. Najchętniej spędza czas przy pianinie lub na długich spacerach na łonie natury. Marzy o zamknięciu się w laboratorium z ziarnem kawy i badaniem jego właściwości.
Jaką kawę pije? Oczywiście organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana - wbrew modzie. Jak sama twierdzi: "Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami!"
Okładka
Broszurowa
ISBN
978-83-7506-537-4
Ilość stron
264
Autor
SARA MAGDALENA WOŹNY
Wydawca
Zysk i S-ka
Wymiary
20.5 x 14.6 cm
Rok wydania
2011
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także: