...jest pusty
A gdybyś ty mogła przeprowadzić się do Toskanii?
Zraniona Belinda postanawia porzucić swoje dotychczasowe życie. Decyduje się na przeprowadzkę do pięknej Italii. Rozpoczyna wszystko od nowa w ojczyźnie oliwy, słoneczników i tytoniu oraz, o czym nie wolno zapomnieć, przepysznej kuchni.
Otwiera mały, uroczy hotel wśród sielskich krajobrazów Toskanii.
Jej raj na ziemi staje się jednak zagrożony. Konkurencja czai się za rogiem. A syn nieprzyjaciela chce uwieść jej córkę!
Czy Belinda obroni swoje eldorado, czy zdoła powstrzymać Laurena?
W książce odnajdziesz proste przepisy m.in. na przepyszną bruschettę z pomidorami i anchios, aromatyczne risotto z borowikami czy niebanalną sałatkę z kaparami i tuńczykiem.
Tachinno di Casa Mia
SKŁADNIKI:
8 indyczych piersi (może być mniej albo
więcej, w zależności od liczby gości)
czosnek
cebula
wino
natka pietruszki
Podsmaż mięso na patelni. Kiedy będzie prawie gotowe, dodaj czosnek, cebulę i wino i pozwól wszystkiemu spokojnie się poddusić. Na koniec posyp hojnie natką pietruszki. Podawaj z ciepłym purée ziemniaczanym licznemu gronu przyjaciół. To bardzo „towarzyskie” danie, które najlepiej smakuje w wesołej atmosferze.
Fragmenty:
Wzdłuż białej polnej drogi, która przecina dolinę i przebiega obok willi Belindy, miejscami na baczność stoją cyprysy jak jasnozielone pióra. Z jałowej, skalistej ziemi na wzgórzach jedynie gdzieniegdzie wyrasta krzew albo drzewo, ale niżej rozpościerają się żyzne pastwiska. Ogrodzone schludnymi kamiennymi murkami, pieczołowicie uprawiane pola Val di Santa Caterina z całą pewnością odwdzięczają się z nawiązką dbającym o nie gospodarzom. Słoneczniki, kukurydza, pszenica i tytoń oraz winorośl i drzewka oliwne przykrywają zbocza wzgórz jak urodzajna patchworkowa kołdra.
– Che pecorino! Co za szkoda! – wykrzykuje Belinda. – Che pecorino! – kiwa głową z zapałem, zupełnie nieświadoma, że zamiast powiedzieć, że jej przykro, zachwala właśnie wspaniały owczy ser Guilii.
– Mamy tu poważny – come si dice, jak to się mówi – kryzys. Guilię złapała grappa i muszę sama sprzątać dom…
– Co? Guilia upiła się grappą? – Mary wyraźnie nie wie, o co chodzi.
– Co? Co ty wygadujesz? – irytuje się Belinda. – Nie bądź śmieszna… Jest poważnie chora, więc musisz przyjechać najszybciej, jak tylko się da…
Testimoniale:
Odkryj cudowne miejsca i niezwykłe smaki jednego z najpiękniejszych regionów na świecie. W książce znajdziesz 100 inspirujących przepisów, które autorka latami zbierała od znajomych i sąsiadów.
Beth Elon, „Smakując Toskanię”
Matthew Fort, pisarz i krytyk kulinarny zasiada za kierownicą kultowej vespy i wyrusza na podbój najpiękniejszej włoskiej wyspy – Sycylii.
Matthew Fort, „Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny”
Poznaj tajemnice włoskich kucharzy! Odkryj najbardziej apetyczne potrawy i wypróbuj kulinarne sztuczki! Zostań prawdziwym mistrzem kuchni.
Suzanne Carreiro, „Sekrety domowej kuchni Włochów”
On był nieustraszonym autorem książek podróżniczych. Ona – włoską pięknością. Spędzili razem niezapomniane lato, podróżując po bezdrożach Italii. Tylko jedna rzecz stała na przeszkodzie ich szczęściu…
Peter Moore, „Z widokiem na Italię”
ISBN
978-83-7642-320-3
Autor
IMOGEN EDWARDS-JONES
Wydawca
Pascal
Okładka
Miękka
Ilość stron
368
Wymiary
20.0 x 13.0 cm
Rok wydania
2014
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.
Zobacz także: