Informacje
A gdybyś ty mogła przeprowadzić się do Toskanii?
Zraniona Belinda postanawia porzucić swoje dotychczasowe życie. Decyduje się na przeprowadzkę do pięknej Italii. Rozpoczyna wszystko od nowa w ojczyźnie oliwy, słoneczników i tytoniu oraz, o czym nie wolno zapomnieć, przepysznej kuchni.
Otwiera mały, uroczy hotel wśród sielskich krajobrazów Toskanii.
Jej raj na ziemi staje się jednak zagrożony. Konkurencja czai się za rogiem. A syn nieprzyjaciela chce uwieść jej córkę!
Czy Belinda obroni swoje eldorado, czy zdoła powstrzymać Laurena?
W książce odnajdziesz proste przepisy m.in. na przepyszną bruschettę z pomidorami i anchios, aromatyczne risotto z borowikami czy niebanalną sałatkę z kaparami i tuńczykiem.
Tachinno di Casa Mia
SKŁADNIKI:
8 indyczych piersi (może być mniej albo
więcej, w zależności od liczby gości)
czosnek
cebula
wino
natka pietruszki
Podsmaż mięso na patelni. Kiedy będzie prawie gotowe, dodaj czosnek, cebulę i wino i pozwól wszystkiemu spokojnie się poddusić. Na koniec posyp hojnie natką pietruszki. Podawaj z ciepłym purée ziemniaczanym licznemu gronu przyjaciół. To bardzo „towarzyskie” danie, które najlepiej smakuje w wesołej atmosferze.
Fragmenty:
Wzdłuż białej polnej drogi, która przecina dolinę i przebiega obok willi Belindy, miejscami na baczność stoją cyprysy jak jasnozielone pióra. Z jałowej, skalistej ziemi na wzgórzach jedynie gdzieniegdzie wyrasta krzew albo drzewo, ale niżej rozpościerają się żyzne pastwiska. Ogrodzone schludnymi kamiennymi murkami, pieczołowicie uprawiane pola Val di Santa Caterina z całą pewnością odwdzięczają się z nawiązką dbającym o nie gospodarzom. Słoneczniki, kukurydza, pszenica i tytoń oraz winorośl i drzewka oliwne przykrywają zbocza wzgórz jak urodzajna patchworkowa kołdra.
– Che pecorino! Co za szkoda! – wykrzykuje Belinda. – Che pecorino! – kiwa głową z zapałem, zupełnie nieświadoma, że zamiast powiedzieć, że jej przykro, zachwala właśnie wspaniały owczy ser Guilii.
– Mamy tu poważny – come si dice, jak to się mówi – kryzys. Guilię złapała grappa i muszę sama sprzątać dom…
– Co? Guilia upiła się grappą? – Mary wyraźnie nie wie, o co chodzi.
– Co? Co ty wygadujesz? – irytuje się Belinda. – Nie bądź śmieszna… Jest poważnie chora, więc musisz przyjechać najszybciej, jak tylko się da…
Testimoniale:
Odkryj cudowne miejsca i niezwykłe smaki jednego z najpiękniejszych regionów na świecie. W książce znajdziesz 100 inspirujących przepisów, które autorka latami zbierała od znajomych i sąsiadów.
Beth Elon, „Smakując Toskanię”
Matthew Fort, pisarz i krytyk kulinarny zasiada za kierownicą kultowej vespy i wyrusza na podbój najpiękniejszej włoskiej wyspy – Sycylii.
Matthew Fort, „Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny”
Poznaj tajemnice włoskich kucharzy! Odkryj najbardziej apetyczne potrawy i wypróbuj kulinarne sztuczki! Zostań prawdziwym mistrzem kuchni.
Suzanne Carreiro, „Sekrety domowej kuchni Włochów”
On był nieustraszonym autorem książek podróżniczych. Ona – włoską pięknością. Spędzili razem niezapomniane lato, podróżując po bezdrożach Italii. Tylko jedna rzecz stała na przeszkodzie ich szczęściu…
Peter Moore, „Z widokiem na Italię”
ISBN
978-83-7642-320-3
Autor
IMOGEN EDWARDS-JONES
Wydawca
Pascal
Okładka
Miękka
Ilość stron
368
Wymiary
20.0 x 13.0 cm
Rok wydania
2014
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęZobacz także:
Autor
Powiadomienia
TOSKANIA DLA POCZĄTKUJĄCYCH |